Met de school
Plan je een uitstap met je klas naar Mechelen? Veel van onze wandelingen zijn uitermate geschikt voor een schooluitstap. Neem alvast een kijkje in ons aanbod.
Voor wie?
In welk thema?
Hoe lang?
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Bourgondische wandeling
Ga op stap met een Mechelse stadsgids en ontdek de mooiste plekjes van Mechelen. Kuierend langs stadspaleizen en wandelend op het water kom je alles te weten over de Bourgondisch-Habsburgse roots van de voormalige hoofdstad van de Nederlanden.
Bewonder de wapenschilden van de ridders van het Gulden Vlies in de Sint-Romboutskathedraal en de 16e eeuwse muurschilderingen in het Schepenhuis. Maak kennis met illustere historische figuren zoals Margareta van York, Margareta van Oostenrijk, Filips de Schone en keizer Karel. Treed binnen in de tuinen van de stadspaleizen. Ontdek het startpunt en het belang van de eerste postverbinding in West-Europa. Geniet van de pittoreske stadsgezichten en luister naar de levendige verhalen van de gids.
Admire the coats of arms of the knights of the Golden Fleece in the Saint Rumbold’s cathedral and the 16th century wall paintings in the Aldermen’s house. Get to know illustrious historical characters like Margaret of York, Margaret of Austria, Philip the Handsome and Emperor Charles. Enter the gardens of the city palaces. Discover the starting point and the importance of the first postconnection in Western Europe. Enjoy the picturesque city views and listen to the lively stories of your guide.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Mechelen, hoofdstad van de beiaard
Mechelen is de trotse thuisstad van maar liefst zes beiaarden! Alleen al de Sint-Romboutstoren telt er twee. Mechelaars zijn het ondertussen al gewoon, de klanken van de beiaard die tot 8 keer per uur door de stratenklinken. En bovendien is in onze stad de eerste beiaardschool opgericht, bijna honderd jaar geleden, door Jef Denyn.
Jef Denyn was niet enkel een gereputeerde beiaardier, hij bedacht ook heel wat mechanische verbeteringen én nieuwe speeltechnieken die ervoor zorgden dat de beiaard een echt concertinstrument werd.
Wat hebben het Hof van Busleyden, Het Schipke en de Sinte-Mettetuin dan met de beiaard te maken? In de beiaard-wandeling ontdek je de vele plekken in Mechelen die een link hebben met klokken, beiaarden en beiaardiers.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Van pest tot covid-19
Met deze wandeling spelen we in op de actualiteit en ontdekken we hoe Mechelen 800 jaar tegen epidemieën gestreden heeft.
Van de pest in de Middeleeuwen over de cholera in de 19de eeuwse ‘fortjes’ tot corona van vandaag.
We leggen de huidige maatregelen naast stadsordonnanties uit de tijd van Margareta. We nemen het Cruydeboeck van stadsgenoot Dodoens ter hand op zoek naar apothekersrecepten.We doen het verschil tussen stadsmedicynen en chirurgijnen letterlijk uit de doeken. We zien hoe de stad verandert naarmate grote projecten worden uitgevoerd om de hygiëne te verbeteren.
En kruiden alles met een vleugje geloof en bijgeloof en vooral met een dosis humor.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Beklimming Sint-Romboutstoren
Beklim de 538 treden van de imposante Sint-Romboutstoren, het symbool van Mechelen, samen met een Mechelse stadsgids en kom alles te weten over dit unieke bouwwerk. Je klimt naar het dak van Mechelen en komt onderweg op adem in de zes torenkamers, waar de gids je vertelt over de geschiedenis van de toren. Hoe werd de toren gebouwd? Waarom staan er merktekens op de treden? Waarom hebben sommige klokken een naam en andere niet? Wat is een beiaard?
De weg naar de top is indrukwekkend: waar ter wereld vind je twee beiaarden in één toren? Eenmaal boven doet het indrukwekkende uitzicht van op de skywalk je verstommen. Bij helder weer kun je zelfs het Brusselse Atomium en de haven van Antwerpen zien.
Wens je de Sint-Romboutstoren te beklimmen met een beiaardier? Dat kan, maar hou er rekening mee dat het aantal beiaardiers beperkt is. Zorg er dus voor dat je op tijd boekt.
De toren is niet rolstoeltoegankelijk, maar je kunt hem wel virtueel bezoeken via virtualtour/mechelen360. Ook in het infokantoor van Visit Mechelen kan je door middel van een VR-bril de toren virtueel bezoeken.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Dialectwandeling - Oep ze Mechels
Zin om de Mechelse binnenstad te verkennen? Waarom niet eens in het Mechels dialect? Een Mechelse stadsgids vertelt je in het lokale dialect over onze stad, op een luchtige manier met plaats voor een gezonde dosis humor.
Kortom, dé ideale manier om je onder te dompelen in Mechelse verhalen en gebeurtenissen van vroeger en nu.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Mechelen Muurt
Ontdek de kleurenpracht van de muurschilderingen in de Mechelse straten. Internationaal gekende street artists gaven het beste van zichzelf.
Een Mechelse stadsgids wijdt je in de geheimen in van de street art, graffiti en tags. Ga mee op ontdekkingstocht langs onbetreden paden en verborgen plekken en laat je verrassen door het vakmanschap van de kunstenaars.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Machtig Mooi Mechelen
Wist je dat Mechelen een belangrijke politieke en economische rol speelde in de Bourgondische periode? Veel historische gebouwen getuigen hiervan.
Hou je vast, want de lijst is lang: de Sint-Romboutskathedraal, de paleizen van Margareta van Oostenrijk en Margareta van York, het paleis van de Grote Raad, … Dus aarzel niet en volg de gids door het 16e eeuwse Mechelen.
Wie of wat is Opsinjoorke? Waarom zijn er zoveel kerken in Mechelen? En zo veel stadspaleizen? Waarom is de Sint-Romboutstoren niet af? Wat zijn vlieten? Wat betekent ‘klokkenwerpen’? Waarom is Mechelen de wereldhoofdstad van de beiaard?
Een Mechelse stadsgids neemt je mee naar ons roemrijke verleden als centrum van de burgerlijke, rechterlijke en kerkelijke macht en laat je kennismaken met onze mooie hedendaagse centrumstad.
Flaneer langs eeuwenoude straten, pleinen en paleizen. Verpoos in de tuin van Margareta van Oostenrijk. Ga op bezoek bij de humanist Hieronymus van Busleyden en ontdek de kunstschatten in de Sint-Romboutskathedraal.
- Duur: 1u - 1,5u
Het Predikheren
Ontdek alle geheimen van één van de mooiste bibliotheken van het land en zelfs van de wereld. Het gebouw leest als een roman: de inleiding werd geschreven door de Predikheren, de hoofdstukken vertellen o.a. over een ziekenhuis en een militaire functie, de herbestemming tot literaire wellness is de bekroning.
Kom te weten wie de Predikheren waren, waarom er grafstenen liggen in de pandgang, wat een intelligente inleverkast is, waarom de vergaderzalen naar mensenrechtenactivisten genoemd zijn en laat je onderdompelen in de unieke mix van verleden en heden.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Water in de straten
Water in de straten, een zegen of een vloek? De Dijle is de levensader van Mechelen en zorgde samen met de vele kanaaltjes of vlietjes voor economische bloei maar ook voor overstromingen.
Langs groene wegen leidt een Mechelse stadsgids je door het waterlabyrint. Ontdek de ingenieuze waterbeheersing van weleer in het Spuihuis. Laat je onderdompelen in talrijke verhalen over getij, doorwaadbare plaatsen, verborgen vlieten, waterstraatjes, kraankinderen, stoven en zo veel meer. Wandel op het water en ontrafel het geheim van de oudste stenen brug in Mechelen.
Vanaf 1 november 2022 bezoek je ook de Vlietenkelder onder de IJzerenleen tijdens 'Water in de Straten'.
Een gids loodst je via de IJzerenleen, langs de Kruidtuin naar het Molenhuis en het Spuihuis en brengt je via het Dijlepad naar de Vismarkt en de Haverwerf terug naar de Grote Markt. Een bezoek aan het gerestaureerde Spuihuis en aan de Vietenkelder zijn extra attracties.
Deze rondleiding is dagelijks beschikbaar op aanvraag, behalve zaterdag.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Mensenrechten- wandeling
Schending van mensenrechten, een verhaal van alle tijden. Ook Mechelen kende zwarte bladzijden in haar geschiedenis, Kazerne Dossin is er het sprekend voorbeeld van.
Een Mechelse stadsgids neemt je mee langs beladen plekken en vertelt je alles over de willekeur van heksenprocessen, het onrecht van de Boerenkrijg, de waanzin van de Holocaust, het schrijnende verhaal van vluchtelingen.
Maar het is ook een verhaal van hoop, van solidariteit en van ‘warmmenselijkheid’. Ontdek de boom van Anne Frank, versregels uit het hoopvolle gedicht van Wislawa Szymborska en maak kennis met gekende en minder gekende mensenrechtenactivisten.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Stad in vrouwenhanden
Maak kennis met beroemde en beruchte vrouwen van vroeger en nu. Een Mechelse stadsgids introduceert je in de wereld van hertoginnen, edelvrouwen, kunstenaressen, begijnen, nonnen, stoelenvlechters, kantklossers, meisjes van plezier en heksen.
Luister naar verhalen over moed, durf, doorzettingsvermogen, intelligentie en inzicht. Bewonder ongeziene kunstwerken en struin langs paleizen, kloosters, begijnhoven en éénkamerwoningen.
Deze wandeling is geschikt voor alle m, v, x!
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Met kunst op stap
De vele Mechelse kerken, stadspaleizen en musea, daar kan je niet naast kijken. Maar richt je blik eens op de ruimte ertussen, naar klassieke en hedendaagse standbeelden, indrukwekkende muurschilderingen of kunstzinnige details. Niets staat er toevallig, telkens is er een boeiend verhaal te vertellen. Steeds is er een verband met de omgeving en de geschiedenis van de stad en haar fascinerende bewoners.
Een Mechelse stadsgids neemt je mee op stap voor een boeiende tocht langs een kunstzinnig parcours, dwars door de klassieke toeristische routes heen, en brengt je naar verrassende plaatsen in de binnenstad waar de meeste bezoekers (en zelfs Mechelaars!) niet zo snel komen.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Begijnen in Mechelen
Wat is het verschil tussen een non en een begijn? Waarom wonen begijnen in een begijnhof? Mogen begijnen trouwen? Wat is een convent? Wie waren de beggaarden?
Een antwoord op deze vragen en nog veel meer weetjes en anekdotes krijg je te horen van een Mechelse stadsgids al wandelend door het Groot en het Klein begijnhof. Adem de rust in de eeuwenoude steegjes. Bewonder één van de mooiste – of gewoonweg dé mooiste – begijnhofkerk ter wereld. Ontdek waarom de cellebroeders plaats moesten ruimen voor de begijnen. Ontrafel het geheim van de centjesmuur en ga op bezoek bij de grootmeesteres.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u - 3u
Beeldend Barok
Schijn bedriegt! Achter vrij eenvoudige gevels van Mechelse kerken gaan soms rijke, weelderige kerkinterieurs schuil. Waar komt die pronkzucht vandaan? Waarom hebben onze gotische kerken soms een barok interieur? Welke verhalen vertellen beelden van eeuwen geleden ons? Wat kwam Pieter Paul Rubens in Mechelen doen? Wat is barok eigenlijk?
De antwoorden op deze vragen en nog veel meer kom je te weten van een Mechelse stadsgids. Je zal niet alleen ‘onregelmatig gevormde parels’ ontdekken in de kerken maar ook in de gevels van burgerlijke gebouwen.
Opgelet! De meeste kerken zijn pas in de namiddag geopend en gesloten op maandag.
Nieuw: bezoek nu ook het Petruslokaal in de Sint-Pieter en Paulkerk met gerestaureerde schilderijen en een authentieke kazuifel, een waar topstuk! Enkel te bezoeken met stadsgids.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Fietsen langs de vesten
Spring op je fiets en ontdek met een stadsgids hoe de vesten in 750 jaar veranderingen ondergingen. Eén ding is zeker: de ligging is nooit veranderd. Wat is er dan wel veranderd? Is er nog iets te zien van de stadsmuur? Hoeveel poorten kende Mechelen en staan die er nog? Is er een wandelboulevard? Wanneer deed de auto zijn intrede en hoe ziet de toekomst eruit?
Antwoorden op al die vragen mag je verwachten tijdens de fietstocht.
- Duur: 1u - 1,5u - 2u
Beethovens Mechelen
Ludwig van Beethoven, een grote Duitse componist die we associëren met het Europese volkslied. Maar 'van Beethoven', dat klinkt toch helemaal niet Duits? Dat komt omdat de klassieke componist zijn roots heeft in Vlaanderen. Ludwigs grootvader, Lodewijck, groeide zelfs op in Mechelen!
Door zijn ogen wandel je door de 18e eeuwse, Mechelse straten. Ontdek plaatsen en gebouwen waar de Van Beethovens dagelijks te bespeuren waren. Wat zou Lodewijk nog herkennen mocht hij vandaag terugkeren naar zijn geboortestad? Het verhaal van deze bekende Mechelse familie, plaatsen we in het grotere verhaal van onze Bourgondische hoofdstad der Nederlanden.
Zit je met een vraag?
Wil je weten hoe je kunt reserveren, of hoe lang op voorhand, hoeveel deelnemers er mee kunnen, hoe je de gids herkent of welke talen de Stadsgidsen Mechelen spreken?
Op al die vragen en nog veel meer hebben we antwoorden voor jou op een rijtje gezet. Klik ‘Veelgestelde vragen’. De kans is groot dat jouw vraag erbij staat. Is dat niet het geval? Via de Contact knop hierboven kan je ons bereiken.